Kudos Titan 808 dostupan na tržištu

Petak, 29.01.2016. 13:31

Kao posljednja perjanica čuvene Kudosove serije zvučnika, Titan 808 plasiran je na tržište u svojstvu nasljednika zvučnika Titan 88, modela koji je stekao gotovo kultno poklonstvo unutar zajednice audiofila. Iako dijele isto ime, radi se ipak o dva posve različita zvučnika.

U Kudosu tvrde kako su od samog početka razvijali ovaj zvučnik s namjerom da postane jedan od najbržih, najjasnijih i najkoherentnijih modela na tržištu.

Svega dva izobarička drivera ostala su ista kao i na prethodnom modelu T88. Naime, srednjotonac, visokotonac i skretnica redefinirani su i unaprijeđeni. Također, potpuno novu i kompleksniju konstrukciju karakterizira prilično avangardni dizajn.

Zvučničke jedinice modela Titan 808 slove kao jedni od najboljih na tržištu, a izrađene su posebno za ovu tvrtku od strane norveškog proizvođača drivera, tvrtke SEAS. Plod suradnje je dodatno unaprijeđeni čuveni SEAS-ov Crescendo K2 visokotonac meke kupole i promjera 29 mm.

Unaprijeđeni magnetski sustav uključuje bakrene prstenove, potpuno novu rezonantnu komoru i novu prednju ploču samog drivera, sve to kako bi isporučio još čišću, bržu i detaljniju reprodukciju.

Kudos T808 detalj

Srednjotonac dijagonale 220 mm, također izrađen posebno za ovaj model, prošao je sličan proces dodatnog usavršavanja (npr. Nextel premaz) kako bi funkcionirao u skladu s novim visokotoncem te kako bi isporučio neprimjetnu integraciju i odaziv unutar frekvencijskog raspona.

Dvostruki bas driveri dijagonale 220 mm imaju visokokvalitetne papirne membrane, dvostruko premazane za dodatnu čvrstoću, istovremeno zadržavajući prirodne prigušne karakteristike papira.

Dugohodna zavojnica i čvrste legure košare zvučnika maksimiziraju linearni hod same membrane.

Svaki zvučnik sastoji se od nezavisnog gornjeg i donjeg kabineta, koji su odvojeni s "precizno obrađenih podloški." U gornjem kabinetu nalaze se dva visokotonca i srednjotonca dok su u donjem smještena dva bas drivera. Oni su pozicionirani u izboranom odnosu, u kojem je drugi driver neposredno naslonjen na prvi, s ciljem da isporuče osjetno bolji bas odaziv te da minimiziraju izobličenja u bas području. Razdvajanjem kabineta u dva dijela, više i niže frekvencije međusobno su neovisne te tako čuvaju čistoću zvuka čak i na visokim razinama glasnoće.

Osjetan napredak ostvaren je i u kontroliranju rezonancija stranica zvučnika s minimalnom količinom dampinga. Kabineti su izrađeni od kombinacije gustih laminata vlaknatica različite debljine. Trostruki prednji laminat, izrađen s namjerom da unaprijedi disperziju zvuka, predstavlja solidan temelj driverima kako bi dodatno umanjili vibracije.

kudos titan 808 inputs 650

Obje sekcije imaju basrefleksni otvor usmjeren prema spojnom otvoru među njima, s posebnom kontrolom rezonancija. Ovako usmjereni otvori prema zajedničkom i fiksnom otvoru smanjuju rezonancije samog otvora i smanjuju fazne greške, isporučujući zbog toga prirodan zvuk oslobođen od poteškoća koje se obično dovode u vezu s bas-refleks ustrojem.

Donji kabinet povezan je s postoljem preko membrane radi kontrole prijenosa energije.

Samo postolje osigurava najbolje moguće uzemljenje vibracija kombinirajući vlaknatice visoke gustoće i 5 mm čelične ploče u kojima su precizno obrađeni šiljci od Rostfrei.

Interna ožičenja u izvedbi tvrtke Chord Company pažljivo su izabrana, u skladu s njima svojstvenom kvalitetom i otpornošću na vibracije. Osim toga, Chord Company kabel povezuje dva kabineta, te je također opremljen i s WBT Nextgen zvučničkim terminalima, kako bi garantirao izvrsnu povezanost.

Zvučnik je namijenjen za pojačala od 25 – 300 W, ima osjetljivost od 91 dB /@1W / 1m, frekvencijski raspon mu je 20 Hz – 30 kHz, masa 66 kg i dimenzije 1.115 x 275 x 370 mm (VxŠxD).

Predstavljen prošle godine na bristolskom sajmu Sound & Vision, Kudos Titan 808 napokon je pušten u prodaju po cijeni od 21.250 funti za par.

INFO: www.hd-multimedia.com