Horch House: čarolija originalnog tonskog zapisa

Ponedjeljak, 28.12.2015. 15:17

Ako ste se ikad pitali kako je čuti originalni zvučni zapis analogne master trake, u pravilu dostupan samo snimateljima zvuka, odnosno ton-majstorima, sad možete  doznati.

Naime, austrijska tvrtka Horch House osnovana je s jednom jedinom svrhom: omogućiti ljubiteljima glazbe da dožive glazbenu magiju originalnih tonskih zapisa! Nakon podosta pregovaranja i nagovaranja glazbenih kuća i vlasnika glazbenih prava, HH je pronašao način kao da na legalan i tehnički ispravan način omogući dostupnost autentičnih glazbenih analognih zapisa široj publici. A ti su i doista dostupni  u analognom obliku zapisa na magnetofonskoj traci i audiofilskom vinilu te u digitalnom u tri formata: 24 bit/96kHz i 24 bit/192kHz u  WAV-u kao i na DSD u DFF-u.

Iza procesa prebacivanja na dostupne medije stoji mukotrpan rad s brojnim ton-majstorima koji iza sebe imaju dosta kilometara s najvećim glazbenim klijentima poput Paula McCrtneya, Sony i Abbey Road studija, itd. U tom procesu najprije je trebalo precizno odrediti kvalitetu originalne trake (većina je stara između 30 i 80 godina) te, u sklopu kopiranja postići kvalitetu zvuka jednaku original.

Obnova u ovom kontekstu nema nikakve veze s uobičajenim postupkom re-masterizacije od kojega u HH-u bježe glavom bez obzira. Glavni tonac Horch Housea, Christoph Stickel, "maher" je u ovom poslu s bogatim iskustvom u pogledu zvuka originalnih traka otprije 30-50 godina.

U procesu obnove ne koristi miksere, procesore zvuka, limitere niti kompresore. Pristup je potpuno u analognoj domeni, bez ikakvih dodavanja, uz fina podešavanja “na uho”, kako bi se povratila sva ljepota originalnog zapisa. Lista objavljenih izdavača za sada obuhvaća Warner Classics, Sony Classics, Universal i Deutsche Grammophon, dok se s ostalima još pregovara.

“Naš sadašnji katalog tek je početak” rekao je glazbeni producent, uz audiofila Volkera Langea, suvlasnik HH-a, Thilo Berg.

Cijene ovih izdanja nisu male i kreću se od 300 do 600 EUR za trake, 20-180 Euro za vinilna izdanja te 25-215 EUR za High-res digitalna izdanja. Za nova izdanja vrijedi pratiti njihovu web stranicu www.horchhouse.eu