Predstavljena nova Bowers & Wilkins 800 serija

Utorak, 08.09.2015. 17:25

Dok se slova u ovom tekstu suše, Bowers & Wilkins na velika vrata obznanjuje obnovljenu legendarnu seriju zvučnika 800 Diamond. Kako kažu u tvrtki, serija 800 Diamond nije bolja od prethodnih slučajno, već uslijed brojnih ugrađenih promjena i poboljšanja.

U proteklih 40-ak godina u svijetu high-enda svašta se događalo, a možemo reći kako je jedna od konstanti upravo serija 800, koja je u mnogim slučajevima postavljala standarde i ponekad dizala letvicu dovoljno visoko da konkurenciji zadaje glavobolje.

Nova serija 800 Diamond plod je sedmogodišnjeg istraživanja i razvoja, uloženog znanja i truda, uz bezbroj sati slušanja. Razlike u odnosu na stari model su mnogobrojne i zahvatile su sve sastavnice zvučnika.

Šef razvoja B&W-a, Martin Rousseau kaže: ”Ovo nije osvježavanje proizvoda, ovo je potpuno iznova osmišljena jedinka, a jedino što je ostalo od prethodnog modela je Diamond visokotonac, za kojega smo shvatili da ga je nemoguće unaprijediti”.

Izmjene su dakle, brojne i ovaj prostor nam ne dopušta da ih nabrojimo, ali bit će dovoljno reći kako među njima posebnu pažnju zaslužuje srednjetonska jedinica.

BW 800 D3 Continnum

Njena membrana je napravljena od novog materijala kojeg su u Bowersu nazvali “Continuum Cone”. U postupku je patentiranja pa se o njemu vrlo malo zna, akustički je superioran do sada korištenom Kevlaru, koji je značajno utjecao na konačni dojam serije 800.

Za razliku od prethodnih verzija zvučnika ove serije u kojima je za izradu dijela zvučničke kutije u koju je smještena srednjetonska jedinica - popularno nazvana “glava”, korištena stakloplastika, sada se ona izrađuje iz jednog komada aluminija na CNC stroju.

Na isti način je izrađeno i kućište visokotonske jedinice s dijamantnom membranom koja je doživjela neznatna poboljšanja u donosu na prethodnu verziju (poboljšan je gel sistem izolacije od vibracije kućišta i redizajnirana je zaštitna akustička mrežica.

Bas zvučničke jedinice također su unaprijeđeni s Aerofoil membranama, nove geometrije i smanjenih izobličenja.

BW 800 D3 matrix

Za izradu zvučničkih kutija i dalje je korišten Matrix sustav unutarnjih ojačanja kutije, koji znatno doprinosi smanjenju koloracija, s tim da je sada pojačana na kritičnim mjestima i metalnim dijelovima..

Serija će se, po izlasku modela 800 D3 u proljeće 2016. godine, sastojati od pet zvučnika prepoznatljivih oznaka: 802 D3, 803 D3, 804 D3 i 805 D3 koji je ujedno i jedini zvučnik za smještaj na stalke.

INFO: www.sonusart.hr