Graham Audio LS5/9

Subota, 14.06.2014. 20:15

Nakon više od 16 godina, koliko se ne proizvodi legendarni monitor srednje veličine Rogers BBC LS 5/9, dobio je svog nasljednika u modelu Graham Audio LS 5/9. Kao i original, Graham LS5/9 dobio je certifikat od kuće BBC, da slijedi specifičnu konstrukciju i da nudi zvučne kvalitete potrebne za BBC-evu tonsku produkciju. 

Obnovljeni zvučnik polazi od svih zamisli koji su dio originalnog BBC dizajna. Visokotonska jedinica koju proizvodi francuski Son Audax, ostala je ista kao i kod Rogers modela. Kutija je napravljena prema originalnim BBC zamislima od tanke šperploče koja je učvršćena na način da svojim rezonancijama doprinosi ukupnom zvuku LS5/9. Bas-srednjotonska jedinica je ipak morala biti nova, jer se stara Rogers već duže vrijeme više ne proizvodi, a niti je postojala mogućnost restauracije njene proizvodnje. Tu je uskočio britanski proizvođač zvučničkih jedinica Volt, kako bi proizvela novu, poboljšanu bas-srednjotonsku jedinicu. 

Uz sve nove komponente nužno je bilo pronaći znalca koji će novu kompoziciju posložiti tako da rezultat bude kako je to originalno zamislio BBC. Za taj ultimativni zadatak moguće je bilo angažirati samo jednu osobu, Dereka Hugesa, renomiranog dizajnera kutija za poznate otočke tvrtke i ujedno sina Spencera i Dorothy koji su bili osnivači tvrtke Spendor. Derekov otac je ujedno bio i jedan od originalnih istraživača u BBC-evim laboratorijima za akustiku.  

Derekov osnovni zadatak bilo je kreirati novu elektroničku skretnicu koja će novoj verziji udahnuti duh njenog prethodnika. Konačni proizvod je upravo to što se tražilo, Rogers kutija u novom ruhu i izrađena u skladu s najnovijim standardima kvalitete. Cijena ovog zvučnika u Velikoj Britaniji iznosi 3.450 funti/par.

INFO: HD-multimedia, www.hd-multimedia.com

Galerija slika