Sony prestaje proizvoditi Walkman

Subota, 02.02.2013. 10:48

Nakon 33 godina prisutnosti na tržištu, Sony je nedavno najavio prestanak proizvodnje svojih prijenosnih kazetofona odnosno, kako se popularnije nazivaju, Walkmana. Prijenosni uređaj koji je koristio magnetnu traku za reprodukciju audio zapisa nastao je sasvim slučajno.

Naime, Akio Morita, suosnivač tvrtke Sony dao je zadatak svojim inženjerima da mu naprave kompaktni audio uređaj pomoću kojega će moći slušati omiljene opere za vrijeme učestalih međukontinentalnih letova. Ubrzo je tvrtka uvidjela veliki potencijal ovog proizvod te ga je pod nazivom TPS-L2 pustila u prodaju 1979. godine. Tržište je reagiralo fenomenalno pa je ubrzo Walkman postao dio urbanog života i tadašnje pop kulture, a ovaj trend su počeli sljediti i ostali japanski proizvođači potrošačke elektronike kao: Toshiba (Walky), Aiwa (CassetteBoy) i Panasonic (MiJockey).

SONY Walkman WM-D6C 002

Neki od modela kazetofona imali su mogućnost snimanja pri ćemu se najviše po kvaliteti isticao Sony Walkman Professional. Prvi put je predstavljen 1984 pod oznakom WM-D6, a zatim je zamijenjen 1. rujna 1984 poboljšanim modelom oznake WM-D6C. Najvažnije poboljšanje se odnosi na ugradnju Dolby C reduktora šuma čime se je po kvaliteti zvuka mogao uspoređivati s najboljim tadašnjim uređajima za profesionalno snimanje zvuka. Imao je jasan LED indikator razine snimanja zvuka i mogućnost njegove ručne kontrole od strane korisnika, kvarcnu regulaciju vrtnje prijenosnika magnetne trake i amorfnu glavu za snimanje i reprodukciju koja je omogućavala veliki dinamički raspon. 

Last Sony Walkman

Posljednji modeli koji napuštaju proizvodnu traku iz Sonyja nose oznake: TCM-400, TCM-410 i TCM-450 i vjerojatno je da će uskoro postati kolekcionarski proizvod. Na žalost, ovi modeli će biti dostupni samo na tržištu Japana pa ih, ukoliko ste zainteresirani, pokušajte nabaviti preko interneta. 

Do danas se smatra da je ukupno prodano (svih modela) oko 220 milijuna prijenosnih kazetofona.

Ovo nije kraj samim kazetama jer će većina proizvođača i dalje nastaviti proizvoditi kazete i kazetofone u obliku prijenosnih “Boomboxova”.  To znači da ćete i dalje moći raditi vlastite glazbene mikseve s omiljenih radio stanica, samo imajte neku olovku na dohvat ruke ako vam se desi da kazetofon počne “žvakati” traku kako bi ju mogli odmah i namotati natrag u kazetu.