Electrocompaniet obilježava 40 godina postojanja

Ponedjeljak, 28.01.2013. 16:34

Četrdeset je godina proteklo otkada je dr. Matti Otala na AES konferenciji prvi put predstavio rad na temu oblika distorzije koji naziva tranzijentna intermodulacija (TIM). U publici je tada sjedio Svein Erik Børja, norveški glazbeni i radio producent i zagriženi audiofil.

Saznanja s konferencije prenio je tvrtki Electrocompaniet, koja je izradila nekoliko prototipnih pojačala s primjenom novih teorija. I to su počeci zvuka koji danas prepoznajemo pod imenom Electrocompaniet.

Slijedile su godine usavršavanja proizvoda, 'prevođenja' onoga što se osjeća sluhom u praktične konstrukcijske parametre, razvijanje novih matematičkih formula za bolje opisivanje AC (glazbenih) karakteristika tranzistora.

Na tržištu se uskoro našlo prvo 2-kanalno pojačalo snage 2 x 25W, koje je izvrsnim kritikama utabalo put u budućnost. A ona se, kao i današnja filozofija tvtke ogleda i u najnovijem integriranom pojačalu ECI-6DS. Ovo integrirano pojačalo je u Europi dostupno od listopada 2012 no tek je na ovogodišnjem CES-u prikazan i na američkom tržištu.

Uz najavljenu cijenu od 7.495 USD riječ je o, u suštini modelu ECI-5Mk II (120W), ali obogaćenom nekim novim funkcijama i mogućnostima. Prije svega se to odnosi na bežični streaming, 24/192 DAC te grafički daljinski upravljač. 

Svrha modela ECI 6DS je da postane centar kućne multimedije, a to mu omogućava ugrađena WiFi/LAN povezivost i reprodukcija glazbenih sadržaja sa servera. Putem digitalnih i USB ulaza moguće je priključiti razne izvore zvuka s ECI 6DS, poput prijenosnih glazbenih playera, kućnih video reproduktora, računala, a ugrađen je i Internet radio. Ovo pojačalo nudi zanimljiv i sveobuhvatan koncept, prilagođen modernom audiofilu. Više informacija i dobavljivost potražite kod domaćeg distributera.

INFO: www.mediaaudio.hr