Svjetska premijera zvučnika Sonus Faber Aida

Utorak, 20.12.2011. 15:26

Prošli tjedan je u Hi-Fi salonu Stereo Exchange (NY) održana svjetska premijera Sonus Faber Aida zvučnika ($120.000 + PDV) kojoj je prisustvovao i naš tehnički urednik, Danko Šuvar.

John Hunter iz Sumiko, distributera Sonus Faber, skinuo je povez s novih zvučnika nakon uvodne video projekcije i demonstrirao mogućnosti zvučnika.

Danko navodi da je zvuk bio snažan i transparentan, sigurno najdinamičniji Sonus Faber do sada kojeg je čuo, pri čemu su tranzijenti gromoglasno snimljenih bubnjeva dosezali granicu od 120 dB.

Uz kompletnu elektroniku Audio Research (Reference 5 - preamp, Reference CD8 - CD player uz biamplifikaciju s Reference 250 i DS 450 pojačalima snage), u pomalo neprikladnom prostoru, Aria je svirala vrhunski. Dobar zvuk najnovijeg Sonus Fabera je potvrdila i brojna delegacija magazina Stereophile, koja je zatvorenih očiju i s klimanjem glava u ritmu glazbe uživala u prezentaciji.

Sonus Fabera Aria je 3 i pol-sistemski samostojeći zvučnik. Napravljen je u obliku lutnje, u kućištu u koje je ugrađena anti vibracijska osovina od nemagnetizirajućeg čelika koja spaja unutarnji prostor za glavne prednje drivere. Aida koristi i patentiranu "Sound Field Shaper" tehnologiju koja omogućava kontrolu direktnog i reflektirajućeg širenja zvuka iz zvučnika. Posebna konstrukcija unutarnje suspenzije napravljena je od elastomera kojim se postiže minimizacija rezonancija i akustični feedback.

Na prednjoj strani zvučnika ugrađen je ultralinearni visokotonac s Ragnar Lian titrajnom zavojnicom od 29 mm, ultradinamični srednjotonac od 18 cm s neodimijskim magnetom i membranom načinjenom od više vrsta prirodnih celuloznih vlakana, te par bas jedinica promjera 22 cm i membrana od aluminijsko-magnezijske legure koji su smješteni u akustično amorfne odvojene kabinete. I na zadnjoj strani zvučnika ugrađeni su driveri: visokotonac od 29 mm i 120-milimetraska jedinica od prirodnih vlakana za veću "ambijentalnost" zvuka. Korisnik može podesiti jačinu zvuka tih pozadinskih zvučnika. U skretnici zvučnika korišteni su Mundorf Supreme srebrno-zlatni uljem impregnirani kondenzatori i Jantzen zavojnice.

Rezne frekvencije su na 55Hz, 180Hz, 250Hz i 3.000Hz. Odziv zvučnika je od 25 Hz do 30 kHz, osjetljivost je 92 dB, impedancija 4-8 ohma i preporuča se za pojačala od 100W do 1kW. Dimenzije zvučnika su 1725 x 482 x 780mm (VxŠxD), a svaki zvučnik je težak impozantnih 330kg. Kako izgleda sam zvučnik možete pogledati u ekskluzivnoj foto galeriji koju je snimio naš suradnik.

Cijena ovog zvučnika kod domaćeg uvoznika će iznositi 598.000 kn/par što je znatno povoljnije nego u Americi.

INFO: www.mediaaudio.hr