Audez'e slušalice s planar magnetic driverima

Nedjelja, 28.08.2011. 17:23

Audeze'e je tvrtka utemeljena 2009. godine u Las Vegasu i njen prvi i dosad jedini proizvod bile su LCD-2 slušalice, high-end proizvod neobičan po mnogo osnova. Naime, ne samo što slušalice zanimljiv koncept da se spajaju direktno pomoću 3,5 mm jackova direktno na obje jedinice što otvara mogućnost igranja raznim kablovima,već se glavna unikatnost skriva u njihovoj Planar Magnetic driverima, odnosno ustroju.

Ukratko, u tom ustroju na tanku ravnu površinu instalirana je titrajna zavojnica (voice coil) kroz koju prolazi struja i koja uz pomoć sa strane postavljenih magneta proizvodi zvuk.

Nakon dvije godine i sitnih promjena, inženjeri Audeze'ea odlučili su se na krupniji zahvat, opširniju nadogradnju drivera slušalica koja se temelji na korištenju tanje i bolje iskoristive membrane, dok su vanjske dimenzije i dizajn ostali isti.

Karakter zvuka kod tog poboljšanog modela LCD-2s je također ostao isti, ali se napominje kako je bas područje zategnutije, ali još više produbljeno (tvrtka tvrdi kako ide do zaista niskih 5 Hz što je prilično ispod onog što ljudsko uho registrira), srednjotonsko područje je "glatkije" i transparentnije, dok su visoki tonovi detaljniji i mnogo izraženiji. Ovo posljednje je važno, jer je osnovni model od mnogih korisnika ocijenjen kao "tamniji u odnosu na vrhunsku klasu slušalica drugih proizvođača.

Novi dodatak je mekani "jastuk" na vrhu slušalica napravljen od fine janjeće kože. Proizvođač je mislio i na one koji se protive korištenju životinjske kože za bilo koju svrhu. Njima su na raspolaganju sintetski materijali.

Cijena ovih nesvakidašnjih slušalica je oko tisuću američkih dolara. U Hrvatskoj ih nema, ali uz sva čuda on-line trgovine no to nije neki nepremostiv problem za audiofilsku radoznalost.

INFO: www.audeze.com

audeze_lcd_2_1