Šest novih zvučničkih kitova iz Visatona

Subota, 27.08.2011. 14:09

Tvrtka Visaton je u prethodnom razdoblju tržištu predstavila čitav niz interesantnih kitova gotovih zvučnika. Jedan od predstavljenih kitova je i Studio 1, koji podsjeća na kakav studijski monitor, iako je i više od toga. Osim u studiju, jednako ga je moguće koristiti i u kućnim kinima, ali i u "čistom" stereo sustavu, s i bez subwoofera. Po prvi puta se u jednom kitu koristi i Visatonov Waveguide, eksponencijalna trubicu, koju je sad moguće i zasebno kupiti, a u Studiu 1 koristi se na visokotoncu G 25FFL.

Korištenjem dva bas/srednjetonca AL 130 s aluminijskim membranama i aluminijskom košarom, dobiva se bogatstvo detalja i preciznost. Sve to postignuto je uz korištenje nekih trikova kod konstrukcije samog kita, npr. basrefleksnim otvorom smještenim pod kutem od 45 stupnjeva.

Pentaton BB je zvučnički kit punog opsega koji koristi 5 širokopojasnih zvučničkih jedinica u odvojenim kutijama ukupnog volumena 200 litara. Jedna od korištenih jedinica je model B 200, koji se koristi u sve više kitova. Postignuti su određeni trodimenzionalni efekti što omogućava jednostavno lociranje individualnih instrumenata te visoka osjetljivost samog kita od 99dB. Susretne frekvencije skretnice su 1.600 Hz i 9.500 Hz.

GRAND ORGUE predstavljaju jeftino, a pravo rješenje za reprodukciju crkvenih skladbi i zahtjevnih crkvenih orgulja, što je bio i osnovni izazov pri konstrukciji ovog kita. Osam bas zvučnika WS 25E smješteno je na otvorenu ploču i predstavlja najjeftinije moguće rješenje za reprodukciju najnižih frekvencija.  Za dio spektra iznad 300Hz brine se 8 ovalnih širokopojasnih zvučnika SL 713, smještenih kako bi efikasno iskoristili svoje prednosti. Ova kombinacija drivera, drva i skretnice sposobna je reproducirati frekvencije od 16Hz naviše, žrtvujući ponešto osjetljivosti – ona je u razini 81dB. Ranije je predstavljena i "light" verzija ovog kita s manje drivera  - Petit Orgue.

Osim gore navedenih, Visaton je predstavio i modifikacije nekih prethodnih kitova, kao npr. bandpass VIB 170 BP, jeftin, ali solidan Quintett Light te Bijou 170 – kompaktni zvučnički kit s vrhunskom tehnologijom – aluminijskim bas/srednjotoncem promjera 170mm (AL 170) i keramičkim high-end visokotoncem (KE 25 SC). Sve je smješteno u zatvorenu kutiju zapremnine 10,5l.

INFO: Elektrokem d.o.o., tel. 01/38 38 383, mob. 091/506 53 65, www.visaton.de

visaton_spkr